{"id":1061,"date":"2023-01-03T15:51:49","date_gmt":"2023-01-03T15:51:49","guid":{"rendered":"https:\/\/www.mysteviasweet.fi\/?post_type=ratgeber&p=1061"},"modified":"2023-09-04T11:55:22","modified_gmt":"2023-09-04T11:55:22","slug":"vaihtoehtoja-sokerille","status":"publish","type":"ratgeber","link":"https:\/\/www.mysteviasweet.fi\/ohjeita\/vaihtoehtoja-sokerille\/","title":{"rendered":"Vaihtoehtoja sokerille"},"content":{"rendered":"\n
Monet pit\u00e4v\u00e4t sokeria \u201dvalkoisena myrkkyn\u00e4\u201d. Ravitsemusterapeutit, l\u00e4\u00e4k\u00e4rit ja tutkijat ovat kehottaneet meit\u00e4 jo pitemm\u00e4n aikaa v\u00e4hent\u00e4m\u00e4\u00e4n sokerin kulutustamme huomattavasti. Mutta kuinka haitallista sokeri oikeastaan on? Onko sille olemassa terveellisi\u00e4 vaihtoehtoja? Ja miten sokerinkorvikkeita k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n? Seuraavasta l\u00f6yd\u00e4t vastauksia n\u00e4ihin kysymyksiin.<\/p>\n\n\n\n
Tavallinen kotitaloussokeri (sakkaroosi) koostuu ryp\u00e4lesokerista (glukoosista) ja hedelm\u00e4sokerista (fruktoosista). Sit\u00e4 k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n muuhunkin kuin teen, kahvin ja kakkujen makeuttamiseen. Sit\u00e4 on my\u00f6s monissa elintarvikkeissa, my\u00f6s sellaisissa, joissa sit\u00e4 ei odottaisi olevan, kuten n\u00e4kkileiv\u00e4ss\u00e4. Jos kulutamme pitk\u00e4\u00e4n liian suuria m\u00e4\u00e4ri\u00e4 sokeria, voimme sairastua.<\/p>\n\n\n\n
Sill\u00e4 toisin kuin valkuaisaine, rasvat ja t\u00e4ysjyv\u00e4tuotteiden tai kasvisten sis\u00e4lt\u00e4m\u00e4t monimutkaiset hiilihydraatit, glukoosia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4 kotitaloussokeri nostaa verensokeritason nopeasti korkeuksiin, koska sy\u00f6mistemme ja juomistemme sis\u00e4lt\u00e4m\u00e4 glukoosi vastaa verensokeria \u2013 molemmat ovat niin sanottuja yksinkertaisia sokereita. Sit\u00e4 ei tarvitse ensin hajottaa, kuten esimerkiksi laktoosia, joka on kaksinkertainen sokeri, vaan se imeytyy suoraan vereen. T\u00e4m\u00e4 saa haiman eritt\u00e4m\u00e4\u00e4n \u00e4killisesti insuliinihormonia. Jos sallimme korkean verensokerin ja liiallisen insuliinin yhdistelm\u00e4n toistua usein, seurauksena voi olla monia haitallisia vaikutuksia. Ylipainon lis\u00e4ksi esiintyy korkeaa verenpainetta ja korkeita veren rasva-arvoja.<\/p>\n\n\n\n
Diabetes, n\u00e4k\u00f6h\u00e4iri\u00f6t, iho- ja suolistosairaudet ja sepelvaltimotaudit ovat vain joitakin esimerkkej\u00e4 sokerin liialliseen kulutukseen yhdistetyist\u00e4 sairauksista. N\u00e4ist\u00e4 syist\u00e4 WHO (Maailman terveysj\u00e4rjest\u00f6) suosittelee v\u00e4hent\u00e4m\u00e4\u00e4n sokerin kulutusta huomattavasti.<\/p>\n\n\n\n
Sokerin kulutusta koskevat tutkimukset eiv\u00e4t ole muuten mill\u00e4\u00e4n tavoin uusi asia: jo vuonna 1972 ilmestyi uraauurtava teos \u201dPure, White and Deadly\u201d, jossa tohtori John Yudkin kuvailee sokerin liiallisen kulutuksen seurauksia. Teoksen ilmestyess\u00e4 tohtori John Yudkin oli vuosikymmeni\u00e4 kollegoidensa tieteellisi\u00e4 havaintoja edell\u00e4.<\/p>\n<\/div> Vaihtoehtoisten makeutusaineiden m\u00e4\u00e4r\u00e4 on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ne jaetaan keinotekoisiin ja kasvipohjaisiin makeutusaineisiin. Esimerkiksi aspartaami on keinotekoinen sokerinkorvike. Stevia, samoin kuin kookoskukkasokeri, on kasvipohjainen sokerinkorvike. Tuotteita on saatavana eri muodoissa \u2013 siirappina, jauheena tai tabletteina \u2013, jotta makeutusaineet on helpompi annostella.<\/p>\n\n\n\n SteviaSweet-makeutusaineemme, joka saa makeutensa stevia-kasvista, on my\u00f6s saatavana eri muodoissa: Tableteilla voi makeuttaa k\u00e4tev\u00e4sti teen tai kahvin. Nestem\u00e4isess\u00e4 muodossa sit\u00e4 voidaan k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 j\u00e4lkiruokiin, kuten kreemeihin tai j\u00e4\u00e4tel\u00f6\u00f6n. Crystal on monik\u00e4ytt\u00f6inen tuote: se soveltuu sek\u00e4 kaikkiin j\u00e4lkiruokiin ett\u00e4 drinkkeihin.<\/p>\n<\/div><\/div>\n\n\n\n Olipa kyse synteettisist\u00e4 makeutusaineista tai luonnontuotteista: kaloripitoisuuden suhteen eri sokerinkorvikkeissa on jo pieniss\u00e4 m\u00e4\u00e4riss\u00e4 hyvin suuria eroja. Selke\u00e4n k\u00e4sityksen saaminen on usein vaikeaa. Siksi olemme ker\u00e4nneet tutuimmat tuotteet vertailtaviksesi seuraavaan taulukkoon. Vertailuperusteet: 100 grammassa kotitaloussokeria on 387 kcal.<\/p>\n<\/div>\n\n\n\nMit\u00e4 sokerinkorvikkeita on olemassa?<\/h2>\n\n\n\n
Onko sokerinkorvikkeissa kaloreita?<\/h2>\n\n\n\n
Sokerinkorvike<\/strong><\/td> Kaloripitoisuus \/ 100 g<\/strong><\/td> Makeutusteho<\/strong><\/td><\/tr> Kookoskukkasokeri<\/td> 388 kcal<\/td> 0,8<\/td><\/tr> Palmusokeri<\/td> 400 kcal<\/td> 0,7<\/td><\/tr> Vaahterasiirappi<\/td> 265 kcal<\/td> 0,7<\/td><\/tr> Riisisiirappi<\/td> 315 kcal<\/td> 0,7<\/td><\/tr> Hunaja<\/td> 306 kcal<\/td> 0,8<\/td><\/tr> Agavesiirappi<\/td> 304 kcal<\/td> 1,4<\/td><\/tr> Taatelisiirappi<\/td> 282 kcal<\/td> 0,8<\/td><\/tr> Stevia<\/td> 0 kcal<\/td> 200<\/td><\/tr> Aspartaami<\/td> 400 kcal<\/td> 200<\/td><\/tr> Ksylitoli\/koivusokeri<\/td> 240 kcal<\/td> 0,8<\/td><\/tr> Erytritoli<\/td> 20 kcal<\/td> 0,7<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/figure>\n<\/div>\n<\/div>\n\n\n\n