Vaihtoehtoja sokerille

Monet pitävät sokeria ”valkoisena myrkkynä”. Ravitsemusterapeutit, lääkärit ja tutkijat ovat kehottaneet meitä jo pitemmän aikaa vähentämään sokerin kulutustamme huomattavasti. Mutta kuinka haitallista sokeri oikeastaan on? Onko sille olemassa terveellisiä vaihtoehtoja? Ja miten sokerinkorvikkeita käytetään? Seuraavasta löydät vastauksia näihin kysymyksiin.

Kuinka epäterveellistä sokeri on?          

Tavallinen kotitaloussokeri (sakkaroosi) koostuu rypälesokerista (glukoosista) ja hedelmäsokerista (fruktoosista). Sitä käytetään muuhunkin kuin teen, kahvin ja kakkujen makeuttamiseen. Sitä on myös monissa elintarvikkeissa, myös sellaisissa, joissa sitä ei odottaisi olevan, kuten näkkileivässä. Jos kulutamme pitkään liian suuria määriä sokeria, voimme sairastua.

Sillä toisin kuin valkuaisaine, rasvat ja täysjyvätuotteiden tai kasvisten sisältämät monimutkaiset hiilihydraatit, glukoosia sisältävä kotitaloussokeri nostaa verensokeritason nopeasti korkeuksiin, koska syömistemme ja juomistemme sisältämä glukoosi vastaa verensokeria – molemmat ovat niin sanottuja yksinkertaisia sokereita. Sitä ei tarvitse ensin hajottaa, kuten esimerkiksi laktoosia, joka on kaksinkertainen sokeri, vaan se imeytyy suoraan vereen. Tämä saa haiman erittämään äkillisesti insuliinihormonia. Jos sallimme korkean verensokerin ja liiallisen insuliinin yhdistelmän toistua usein, seurauksena voi olla monia haitallisia vaikutuksia. Ylipainon lisäksi esiintyy korkeaa verenpainetta ja korkeita veren rasva-arvoja.

Diabetes, näköhäiriöt, iho- ja suolistosairaudet ja sepelvaltimotaudit ovat vain joitakin esimerkkejä sokerin liialliseen kulutukseen yhdistetyistä sairauksista. Näistä syistä WHO (Maailman terveysjärjestö) suosittelee vähentämään sokerin kulutusta huomattavasti.

  • WHO:n suosittelema määrä on noin 25 grammaa (≙ 6 teelusikallista) päivässä. [2]
  • Saksassa sokerin kulutus on kuitenkin 90–100 grammaa (≙ 22 – 24 teelusikallista) päivässä henkilöä kohti.[1]

Sokerin kulutusta koskevat tutkimukset eivät ole muuten millään tavoin uusi asia: jo vuonna 1972 ilmestyi uraauurtava teos ”Pure, White and Deadly”, jossa tohtori John Yudkin kuvailee sokerin liiallisen kulutuksen seurauksia. Teoksen ilmestyessä tohtori John Yudkin oli vuosikymmeniä kollegoidensa tieteellisiä havaintoja edellä.

SteviaSweet Hero Product

Mitä sokerinkorvikkeita on olemassa?

Vaihtoehtoisten makeutusaineiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ne jaetaan keinotekoisiin ja kasvipohjaisiin makeutusaineisiin. Esimerkiksi aspartaami on keinotekoinen sokerinkorvike. Stevia, samoin kuin kookoskukkasokeri, on kasvipohjainen sokerinkorvike. Tuotteita on saatavana eri muodoissa – siirappina, jauheena tai tabletteina –, jotta makeutusaineet on helpompi annostella.

SteviaSweet-makeutusaineemme, joka saa makeutensa stevia-kasvista, on myös saatavana eri muodoissa: Tableteilla voi makeuttaa kätevästi teen tai kahvin. Nestemäisessä muodossa sitä voidaan käyttää jälkiruokiin, kuten kreemeihin tai jäätelöön. Crystal on monikäyttöinen tuote: se soveltuu sekä kaikkiin jälkiruokiin että drinkkeihin.

Onko sokerinkorvikkeissa kaloreita?

Olipa kyse synteettisistä makeutusaineista tai luonnontuotteista: kaloripitoisuuden suhteen eri sokerinkorvikkeissa on jo pienissä määrissä hyvin suuria eroja. Selkeän käsityksen saaminen on usein vaikeaa. Siksi olemme keränneet tutuimmat tuotteet vertailtaviksesi seuraavaan taulukkoon. Vertailuperusteet: 100 grammassa kotitaloussokeria on 387 kcal.

SokerinkorvikeKaloripitoisuus / 100 gMakeutusteho
Kookoskukkasokeri388 kcal0,8
Palmusokeri400 kcal0,7
Vaahterasiirappi265 kcal0,7
Riisisiirappi315 kcal0,7
Hunaja306 kcal0,8
Agavesiirappi304 kcal1,4
Taatelisiirappi282 kcal0,8
Stevia0 kcal200
Aspartaami400 kcal200
Ksylitoli/koivusokeri240 kcal0,8
Erytritoli20 kcal0,7

Diabeetikkojen sokerinkorvikkeet

Diabetes mellitusta eli sokeritautia sairastavien henkilöiden on huolehdittava erityisen tarkasti tasapainoisesta ruokavaliosta. Sokerilla on tässä suuri merkitys: koska sokeri vaikuttaa huomattavasti verensokeri- ja insuliinitasoon, sokerinkorvikkeet auttavat tekemään arjesta terveellisempää. SteviaSweet-tuotteiden ansiosta diabeetikkojen ei tarvitse kieltäytyä makeista tuotteista.

Leipominen sokerinkorvikkeita käyttäen

Kakku syntymäpäiväksi, muffineja töihin tai piirakka puutarhajuhliin: leivonnaiset kuuluvat tiiviisti arkeemme. Useimmissa resepteissä on kuitenkin käytetty kotitaloussokeria (valkoista tai ruskeaa), joka käyttäytyy hieman eri tavalla kuin makeutusaine. Jotta voit leipoa ongelmitta sokerinkorvikkeita käyttäen, olemme laatineet sinulle erityisiä reseptejä, joissa käytämme luonnonmukaista SteviaSweet Crystal -tuotetta.

Monikäyttöinen SteviaSweet Crystal -makeutusaine sisältää erytritolia ja steviaa (stevioliglykosideja). Toisin kuin sokeri ja muut sokerinkorvikkeet, se ei sisällä lainkaan kaloreita. Sen avulla voit siis vähentää päivittäistä kalorimäärääsi luonnollisella tavalla ja terveellisesti. Sen lisäksi, että steviaa sisältävät leivonnaiset sisältävät vähemmän kaloreita, stevia suojaa myös hampaitasi ja sopii diabeetikoille.

Reseptikokoelmassamme on yli 200 reseptiä, joissa käytetään steviaa – kokeile niitä! Olemme koonneet avuksesi joitakin vinkkejä. Nauti hyvällä omallatunnolla!