Tietoja steviasta

Mikä stevia on?

Stevioliglykosidi on kaloriton makeutusaine, jota saadaan steviakasvista.

Steviakasvi kuuluu krysanteemien sukuun, ja se on alun perin kotoisin Paraguayn koillisosista. Paraguayn ja Brasilian alkuasukkaat ovat olleet tietoisia kasvin vahvasta makeudesta jo vuosisatojen ajan ja käyttäneet sen lehtiä jo kauan ravintonsa ja juomiensa makeuttamiseen. Ainutlaatuisen makeutensa ansionsa steviaa kutsutaan näissä maissa myös hunajayrtiksi. Nykyään steviaa viljellään suuressa osassa maailmaa, muun muassa Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa, ja se on hyväksytty monissa maissa kalorittomaksi vaihtoehdoksi sokerille.

Superfoodia Etelä-Amerikasta

Paraguayn ja Brasilian alkuasukkaat ovat tienneet sen jo kauan: steviakasvin lehdet sopivat erinomaisesti juomien ja ruokien makeuttamiseen. Jo satojen vuosien ajan he ovat käyttäneet ”hunajayrtiksi” kutsumaansa kasvia teejuomiinsa ja ruokiinsa. Vuonna 2008 Sveitsin elintarvikeviranomaiset sallivat stevioliglykosidi-makeutusaineen. Kaksi vuotta myöhemmin SteviaSweet-tuotteet tulivat markkinoille, ja siitä lähtien niiden suosio on koko ajan kasvanut.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Kasvista tuotteeksi

Stevioliglykosidi-makeutusaineen saaminen steviakasvista ei ole aivan helppoa. Siihen on käytettävä mutkikasta menetelmää, jossa yksinkertaistaen ensin poistetaan lehdistä vesi. Sitten stevioliglykosidit puhdistetaan ja suodatetaan. Kristallisoituneet ja kuivatut stevioliglykosidit sekoitetaan luontaisten aromien kanssa. Se on tarpeen, koska monet pitävät stevian omaa makua häiritsevänä. Kun luontaiset aromit on sekoitettu mukaan, SteviaSweet-tuotteet saavat pyöristetyn, sokeria muistuttavan maun.

SteviaSweet-tuotteiden tarjoamat edut

Toisin kuin sokeri, SteviaSweet-tuotteet eivät sisällä kaloreita. Se on tosiasia, joka voi vaikuttaa painoosi. Jos korvaat vaikkapa vain neljä tai viisi teelusikallista sokeria päivässä SteviaSweet-tuotteilla, kalorien saantisi pienenee yli 500 kalorilla viikossa. Vuodessa se tarkoittaa kolmea kilogrammaa rasvakudosta, joka olisi syntynyt pelkästään sokerista. Stevia ei kuitenkaan ole huipputuote vain ravintoteknisestä näkökulmasta. Toisin kuin sokeri, se säästää hampaita eikä anna verensokeritason nousta. Niinpä SteviaSweet-tuotteet sopivat diabeetikoille, vegaaneille, vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville ja kaikille, jotka haluavat vähentää sokerinkulutustaan.