Vähähiilihydraattinen ruokavalio
Vähähiilihydraattisuus viittaa ravitsemustapaan, joka sisältää mahdollisimman vähän hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita. Sen napakka englanninkielinen nimi ”low carb” tulee sanoista low = vähän ja carb = hiilihydraatti. Päivittäisten aterioiden koostumusta ei ole määritelty tämän tarkemmin. Ajan myötä on kehittynyt lukuisia erilaisia dieettejä, joiden keskipisteessä on vähähiilihydraattinen ravinto. Vuonna 2004 Bristolin yliopisto julisti vähähiilihydraattisen ruokavalion USA:n laajimmalle levinneeksi ravitsemussuuntaukseksi. Vähähiilihydraattisen ravitsemuksen juuret ovat kuitenkin jo 1800-luvun Isossa-Britanniassa.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion historia
Vuonna 1796 syntynyt englantilainen hautausurakoitsija William Banting kärsi ylipainonsa takia monista terveysongelmista. Kun häntä uhkasi kuulon menetys, hänen lääkärinsä, William Harvey, suositteli hänelle vuonna 1862 luopumista tärkkelyspitoisista tuotteista. Leipä, sokeri, olut ja perunat olivat siitä lähtien hänelle kiellettyjen listalla. Yhden vuoden aikana Banting laihtui 23 kg ja hänen kuulonsa parani. Hän kertoi kokemuksistaan lehtisessä ”Avoin kirje lihavuudesta, osoitettu kaikelle kansalle”. Julkaisusta tuli huikea menestys, ja siitä sai alkunsa vähähiilihydraattinen ravitsemustapa.
Tänä päivänä tämän ravitsemustavan tunnetuin edustaja on varmaankin lääketieteen tohtori Robert Atkins. Hänen kehittämänsä muoto vähähiilihydraattisesta ravitsemustavasta tunnetaan nimellä Atkinsin dieetti. Tohtori Atkins tutki vähähiilihydraattista ravitsemusta vuosikymmenien ajan. Vuonna 1972 hän julkaisi ensimmäisen kirjansa nimeltään ”Diet Revolution”. 20 vuotta myöhemmin hän teki yhteenvedon jatkotutkimuksensa tuloksista kirjassaan ”New Diet Revolution”.
Mitä vaikutuksia siirtymisellä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon on?
Terve elimistö varastoi hiilihydraatit hyvin nopeasti rasvan muodossa, hajottaa liian proteiinin ja poistaa sen munuaisten kautta. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa nautimme runsaasti rasvaa. Koska hiilihydraatit kuitenkin puuttuvat, elimistömme käyttää tämän rasvan suoraan energiantuotantoon, samoin kuin kehon liian rasvan.
Hiilihydraattien puute saa lisäksi aikaan sen, että verensokeriarvo ja insuliinitaso pysyvät alhaisina helpottaen rasvan hajottamista ja vaikeuttaen rasvan varastointia. Tämä auttaa meitä alentamaan painoamme nopeasti.
Mitä vähähiilihydraattinen ruokavalio sisältää?
Yleisesti ottaen vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatettaessa vältetään hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita. Näitä ovat leipä, pasta, perunat ja riisi. Yleensä vältetään myös palkokasveja, paitsi noudatettaessa vegaanista ruokavaliota – korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta palkokasveilla korvataan eläinperäisiä tuotteita.
Lisäksi kiellettyjä ovat: Alkoholi ja sokeri kaikissa muodoissaan, siis myös virvoitusjuomissa, makeiset, sokeripitoiset hedelmät. Päivässä saa nauttia (dieetistä riippuen) vain 0–150 g hiilihydraatteja, mieluiten monimutkaisia hiilihydraatteja, joita on esimerkiksi täysjyväleivässä tai hedelmissä. Hiilihydraattien sijasta ruokavaliota täydennetään hyödyllisillä valkuaisaineilla (proteiineilla) ja rasvoilla.
Vähähiilihydraattisia elintarvikkeita ovat:
- vihannekset
- kananmunat
- liha
- öljy
- kala
- simpukat
- maito
- tofu
- juusto
- sienet
Millä hiilihydraatit on paras korvata? Esittelemme maistuvia vaihtoehtoja:
Hiilihydraattipitoinen elintarvike | Korvaava elintarvike |
Leipä | Vähähiilihydraattinen leipä |
Perunat | Kukkakaali |
Riisi | Kvinoa |
Vehnäpasta | Vihannespasta |
Vehnäjauho | Manteli- tai kookosjauho |
Sokeri | Stevia |
Erilaisia vähähiilihydraattisia dieettejä
Vähähiilihydraattisuuden käsitettä ei ole määritelty yksiselitteisesti. William Bantingin kokemusten julkaisemisesta lähtien vähähiilihydraattisesta ravitsemuksesta on laadittu lukemattomia erilaisia versioita. Näistä tunnetuimpia ovat:
Atkinsin dieetti
Alussa hiilihydraatteja saa nauttia tuskin ollenkaan, sisältää hyvin paljon rasvaa ja proteiinia.
GI-dieetti
Keskeinen tekijä on mahdollisimman alhainen glykeeminen indeksi. Glykeeminen indeksi on mittapuu, jolla määritetään hiilihydraattipitoisen elintarvikkeen vaikutus verensokeriarvoon.
LCHF (Low Carb High Fat)
Vähentää hiilihydraattien määrän minimiin (0–50 g/päivä) ja korvaa puuttuvan määrän luonnollisella rasvalla (esim. rasvaisella lihalla, pähkinöillä, avokadoilla, voilla).
Lutzin dieetti
Hiilihydraatteja saa nauttia päivittäin vain kuuden leipäyksikön eli 72 gramman verran.
Paleoruokavalio
Tunnetaan myös kivikautisena ruokavaliona, koska se edustaa ravitsemustapaa, joka oli tavallinen paleoliittisena aikana eli vanhempana kivikautena. Tähän ruokavalioon eivät kuulu sokeri, virvoitusjuomat eivätkä palkokasvit.
Ketogeeninen dieetti
Hyvin vähän hiilihydraatteja mutta paljon rasvaa sisältävä ruokavalio. Yleensä päivittäin on sallittu noin neljä prosenttia tai noin 20 g hiilihydraatteja.
Jokaisella vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on omat ominaispiirteensä ja määräyksensä. Hiilihydraattien määrä vaihtelee. Joissakin ruokavalioissa niihin suhtaudutaan ankarammin, joissakin avoimemmin. Ruokavalion muutosta harkitsevan tulee valita ruokavalio, joka sopii parhaiten hänen elämäntapaansa.
Onko vegaaninen vähähiilihydraattinen ruokavalio mahdollinen?
Klassinen vähähiilihydraattinen ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi eläinperäisistä rasvoista. Vegaanit voivat kuitenkin myös syödä vähähiilihydraattisesti. He syövät päivässä enintään 130 g hiilihydraatteja ja täydentävät niitä korkealaatuisilla kasviperäisillä proteiininlähteillä. Näitä ovat palkokasvit, pähkinät, mantelisose, sienet ja tofu.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyt ja haitat
Vähähiilihydraattinen, proteiinipitoinen ruokavalio ehkäisee mielitekoja. Energiataso ja verensokeriarvo pysyvät tasaisina. Keskittymiskyky paranee, koska niin sanottu ”keskipäivän väsymys” jää pois – se on seurausta siitä, että elimistö muuntaa hiilihydraatteja sokeriksi. Unen laatu paranee. Lisäksi paino saattaa laskea.
Kaikkien ruokavalioiden tavoin myös vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on omat haittansa. Alussa ruokavalion noudattaja saattaa olla huonolla tuulella. Ruokavalion päätyttyä uhkaa usein kammoksuttu jojoiluilmiö. Proteiinin ja rasvan liiallinen nauttiminen lisää munuaisvaurioiden vaaraa ja nostaa mahdollisesti kolesterolitasoa. Lisäksi liian suuri eläinperäisten tuotteiden määrä sairastuttaa ajan mittaan: liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet lisäävät voimakkaasti happamuutta ja kuormittavat ajan mittaan elimistöämme ja luustoamme.
Vähähiilihydraattisen dieetin pitäisi ihannetapauksessa olla vain muutaman viikon pituinen. Voit pyytää apua ravitsemusasiantuntijoilta, jos haluat muuttaa ruokavaliotasi pitkällä aikavälillä.
Ruokalistan suunnittelu
Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla oikeiden aterioiden valitseminen on joskus hieman vaikeaa. Siksi olemme laatineet esimerkinomaisen ruokalistan vähähiilihydraattista päivää varten:
Aamiainen: Mantelijauhopannukakku ja hedelmiä
Lounas: Edamame-papu ja avokadosalaatti inkivääri-sitruskastikkeella
Illallinen: Broilerivartaat ja kevätkaali-hernesalaatti
Muita vähähiilihydraattisia reseptejä:
Aamiainen:
Raikas chia-sitruunavanukas (vegaaninen)
Vihersmoothie (vegaaninen)
Kiivi-pinaattismoothie
Lounas ja illallinen:
Thaikanaa ja cashewpähkinöitä
Säilöttyjä kasviksia ilman sokeria
Tofua Kung Pao (vegaaninen)
Grillattua halloumia ja vihreitä parsavartaita
Välipala:
Mantelista ja aprikooseista valmistettuja energiapalleroita, ilman sokeria (vegaaninen)
Jälkiruoka:
Mango-kookosvanukas
Manteli-suklaafudge, ilman sokeria (vegaaninen)
Karpalo-marmorijuustokakku, ilman sokeria
Vegaaninen mansikkakakku
Huomaa:
Reseptit ovat vähähiilihydraattisia, mutta eivät kuuluisimman ja ensimmäisinä viikkoina tiukimman vähähiilihydraattisen dieetin, Atkinsin dieetin, mukaisia.